Kotiwatti: isometrinen kuvitus

Sarjassamme täydellisiä kuvitusaiheita: Isometrinen omakotitalo

Tässä yksityiskohta kuvituksesta. TV:stä näyttäisi tulevan uutiset ja sää.

Tässäpä tulee vastaus teille kaikille, jotka olette otsasuonet pullistellen miettineet, että mitä täällä on kesä 2017 touhuttu. Jaakon pääasiallisena kesäprojektina oli nimittäin isohko isometrinen kuvitus, jonka parissa sai jokusen työpäivän (ja illan) käyttää. Projekti esitellään työnäyteosiossa, eli täällä.

Asiakkaana tässä projektissa oli KotiWatti oy, joka tarjoaa aurinkosähköön liittyviä tuotteita ja palveluita. Siis aurinkopaneeleita yms. Tarkemmin yritykseen ja heidän tuotteisiinsa voit tutustua täältä.

Tämä projekti oli sellainen, jonka alussa tiesi heti, että kuva kannattaa tehdä isometrisenä vektoritoteutuksena. Tarkoituksena oli tehdä "läpileikkaus" aurinkosähköä käyttävästä omakotitalosta. Kuitenkin inhimillinen ote edellä, tässä ei siis haluttu mitään kovin teknistä/tieteellistä räjäytyskuvaa aurinkoenergian käytöstä. Tässä ollaan enempi mielikuva/fiilistelyosastolla. Perhe touhuaa viihtyisän näköisessä ympäristössä ja samalla kuvassa näkyy kaikenlaisia tuttuja sähköä käyttäviä vempaimia.

Isokin kuvituskuva koostuu pienistä yksityiskohdista. Ja tällaisessa isometrisessä kuvituksessa yksityiskohdat korostuvat. Kuva näyttää tyhjältä ja tylsältä, jos huoneet jättää tyhjäksi ja liian pelkistetyiksi. Vaikka pelkistämistähän kuvittaminen pitkälti on, korostetaan oleellisia juttuja ja häivytetään epäolennaisia.

Tässä projektissa sai keksiä ja piirtää kaikille tuttuja esineitä, joten mallikuvien googlettamiseen (Altavistaamiseen, toim. huom.) ei resursseja juurikaan kulunut. Mutta kyllä se vektorien vääntäminen vaan aikansa ottaa, vaikka kyseessä olisi tutumpikin aihe. Missään kohtaa prosessia ei voi oikaista. Jokainen bezier ja curve on vaan kiltisti klikkailtava paikalleen, muuten jää nopeasti kiinni fuskaamisesta. Tätä  on vektoreiden ihanuus ja kamaluus. Raaka, mutta palkitseva laji.

Mielestäni lopputulos on onnistunut. Kuvaa oli myös hauska tehdä, toivottavasti sekin välittyy kuvasta.

Työ toteutettiin touko-elokuussa 2017.

Showell - Blogikuvitukset

Kuvituskuvien käyttö yritysten markkinointiviestinnässä. Liekö mahdollista?

Tämä vektorikuvitus tehtiin kesällä 2017.

Tämä vektorikuvitus tehtiin kesällä 2017.

Pari vuotta sitten sain palautteen erään ison kotimaisen yrityksen johtotasolta, että kuvituskuvia ei voi käyttää yrityksen markkinoinnissa. Piirretyt kuvat sopii vain lapsille, kuului perustelu. Olin eri mieltä tuolloin ja oma näkemys ei ole siitä mihinkään muuttunut, päinvastoin.

Piirretyt kuvat sopii vain lapsille

Otetaanpa tässä kohtaa tarkasteluun Showell. Tässä on yritys, joka tekee uskottavaa b2b-bisnestä. Myynnin työkaluja yrityksille ja organisaatioille. Showell halusi blogiaan elävöittämään yhdenmukaiset kuvituskuvat. Tavoitteena oli tehdä raikasta, modernia ja sympaattista kuvitusta, jossa on ehkä mukana ripaus myös huumoria. Mielestäni lopputulos on onnistunut, voit tarkistaa asian portfoliosta tai oikeasta elinympäristöstään Showellin blogista.

P.S. Nämäkin kuvituskuvat on toteutettu vektoreina, eli ne skaalautuvat häviöttömästi mihin kokoon vain. Näppärää, varsinkin yrityskäytössä. Tätä teknistä ominaisuutta osaavat arvostaa kaikki, jotka ovat joskus joutuneet yrityksen markkinointimateriaaleja tekemään.

Isometrinen kuvitus, nyt sitä saa!

Kuvituskonttori laajentaa osaamistaan isometrisiin vektorikuvituksiin.

Pieni yksityiskohta kuvituksesta: Ensiapuhuoneessa tapahtuu!

Pieni yksityiskohta kuvituksesta: Ensiapuhuoneessa tapahtuu!

Tätä on odotettu! Tai ainakin täällä Kuvituskonttorissa tämä on kova juttu. Nimittäin, nyt sitä saa, isometristä kuvitusta. Ja vektoriformaatissa kaiken hyvän lisäksi. Tämä isometrisen vektorikuvituksen opettelu on ollut pitkään tehtävälistalla kohdassa ”sitte ku ehtii” ja nyt viimeinkin meinaaminen muuttui tekemiseksti.

Helmikuussa 2017 sain Joolilta toimeksiannon suunnitella kuvituskuvan lääkehuollon automaatioratkaisuja toteuttavalle NewIcon Oy:lle. Newicon halusi havainnollistaa yhdellä kuvalla tuotteidensa toimintaa sairaalaympäristössä.

Tässä projektissa riitti opeteltavaa, oikeastaan mitään ei voinut piirtää lonkalta ja omaan mielikuvitukseen nojaten. Sairaalaympäristö ja Newiconin tuotteet oli tarkoitus piirtää tunnistettavasti, muttei kuitenkaan fotorealistisesti. Siis pelkistäen, muttei liikaa yksinkertaistaen... Eli kyseessä oli haastavahko kuvitusprojekti.

Heti projektin alussa totesin, että tämä kuva täytyy toteuttaa isometrisenä kuvituksena. Tai millään muulla tekniikalla kuvaa ei edes kannattaisi tehdä. Olin joskus aiemmin tehnyt isometristä kuvitusta vapaalla kädellä soveltaen. Vapaalla kädellä taiteilu ei onnistuisi tässä projektissa, tarkoitus olisi kuvittaa teknisiä laitteita (joiden toiminnasta en itse ymmärtänyt mitään) tunnistettavasti.

Projekti oli työmäärällisesti iso, mutta lopputuloskin on kaikkien osapuolten mielestä onnistunut. Työtunteja meni reilusti, mutta tällaisia pitkäkestoisia markkinointimateriaaleja tehdessä investointi kannattaa.

Ja mikä tärkeintä, tällä samalla tekniikalla on mahdollista toteuttaa jatkossa myös muita projekteja. Tällainen yhden miehen paja ehtii toteuttaa tämän mittakaavan projekteja 4-6 vuodessa. Joten, jos kiinnostuit, ota KIIREESTI yhteyttä!

Jos mietit, että mitä se isometrinen perspektiivi tarkoittaa niin kehotan klikkaamaan portfolio-osioon, siis tänne. Isometristä perspektiiviä on perinteisesti käytetty mm. tietokonepeleissä. Tämä tekniikka mahdollistaa sen, että mitä tahansa kuvassa näkyvää elementtiä voi siirtää mihin kohtaan tahansa kuvaa, eikä perspektiivi ”hajoa”. Jos aiheeseen kiinnostaa tutustua tarkemmin niin kehotan tutustumaan esim. tähän Wikipedian artikkeliin.

Isometrinen kuvitus on todella käytttökelpoinen ratkaisu, kun esim. halutaan mallintaa organisaation toimintaa. Tai vaikkapa tuotteen/palvelun matkaa tehtaalta kuluttajalle. Mahdollisuuksia ja käyttökohteita kuvitukselle on loputtomasti.

Jatkoa seuraa siis. Kannattaa seurata tätä sivustoa ja somekanaviani jatkossakin.

Newicon - Infograafi

Infograafin suunnittelu

Lähikuva infograafista.

Lähikuva infograafista.

Kyllä, Kuvituskonttori toteuttaa myös infografiikkaa. Viimeisin tähän taiteenalaan liittyvä projekti tehtiin Newicon Oy:lle. Tarkemmin voit tutustua projektiin portfoliossa.

Tämä infograafiaukeama toteuttiin Newiconin asiakaslehteen huhti-toukokuussa 2017. Kiitokset toimeksiannosta markkinointi & viestintätoimisto Joolille.

Infograafin tekeminen on haastavaa, mutta yleensä myös palkitsevaa. Monesti aika isokin datamäärä pitää pystyä puristamaan tiiviiseen ja selkeään muotoon. Nätin näköisellä, mutta epäinformatiivisella graafilla ei ole mitään virkaa, siitä voi olla jopa haittaa viestin välittymiselle. Ja toisaalta, ruma infograafi tappaa monen kiinnostuksen välittömästi, vaikka sisältö olisikin olisikin oikeellista. Ainakin itseni kohdalla käy monasti niin, että jään ihmettelemään esim. rumia väriyhdistelmiä ja varsinainen asia jää siinä sitten paitsioon.

Muutama vuosi sitten maailmalla oli suoranainen infograafibuumi ja niitä tehtiin kuvittamaan melkein jokaista presentaatiota ja nettisivua. Nyt tämä trendi on ehkä hivenen taittunut, mutta tarve hyvin muotoilluille infograafeille on ja pysyy. Datan ja informaation määrä ei ole maailmasta ainakaan vähenemässä. Ja visuaalisuudesta on tulossa yhä tärkemämpi osa viestintää ja markkinointia.

Jyväskylän joukkoliikenne: Linkki-kuvitukset

Lisää Linkki-kuvituksia

Linkki-kuvituksia 2017

Linkki-kuvituksia 2017

Portfolio täydentyy. Tällä kertaa Kuvituskonttori toteutti kolme uutta matkustajahahmoa ja säästöpossu-kuvituksen Jyväskylän joukkoliikenteelle. Nämä hahmot saatat nähdä jatkossa myös Linkki-bussien kyljessä. Kaikki Linkki-kuvitukset pääset näkemään portfolio-osiossa.

Tärkeä tiedote taiteen ystäville!

Taiteen ystävät!

Miellyttääkö tämä ylläoleva kuva? Hyviä uutisia, nyt voit ostaa sen valmiina tauluna kotiasi koristamaan,

Miellyttääkö tämä ylläoleva kuva? Hyviä uutisia, nyt voit ostaa sen valmiina tauluna kotiasi koristamaan,

Olen tässä jo aika pitkään miettinyt, että pitäisiköhän laittaa myyntiin näitä piirustelmia, joita tulee työn ulkopuolella tehtyä. Pöytälaatikkoon tulee tehtyä tavaraa jatkuvasti ja toistaiseksi niistä on ollut iloa lähinnä itselle.

Pitkällisen jahkailun ja meinaamisen jälkeen laitoin nyt ihan koemielessä pystyyn kaksi hieman erilaista verkkokauppaa: Curioos ja Society6. Jatkossa perustan ehkä omien kotisivujen alle jonkinlaisen oman verkkokaupan, mutta sitä odotellessa kokeillaan näitä valmiita, helppoja ja nopeita verkkokauppa-alustoja. Fail fast -tyyppistä touhua minimiriskillä.

Curioos on tarkoitus pitää sellaisena alustana, johon laitan myyntiin taiteellisempaa (”daideellisempaa”) tuotosta. Jokainen voi itsekseen arvioida mitä se taide tässä kohtaa tarkoittaa. Täällä on myynnissä lähinnä pienempiä eriä vähän isompaan hintaan.

Society6 -kaupan tuotteet on taas enemmän suurta yleisöä kosiskelevaa tyyliä. Niin kosiskelevaa, kun nyt omassa mittakaavassa pystyn tekemään. Ehkei sentään mitään insipiraatiolausetauluja ole tulossa, mutta melkein.

https://www.curioos.com/jaakkomehtala

https://society6.com/jaakkomehtala

Saa jakaa! Ostaa ei ole pakko, jos ei tykkää.

t. Jaakko

Runebergintorttu - season 2017

Hyvää Runebergin päivää!

Taas on perusteltua lusikoida suuhunsa leivonnaisia. Ja samalla hyvä tekosyy viettää aikaa vektoreiden parissa. Tämän makean herkun inspiroimana päädyin tekemään aiheesta kuvitetun arviointikortin, jota on pienessä, mutta asiantuntevassa herkkukriitikkopiirissä ahkerasti täytettykin.

Tämän vuoden osalta on jo myöhäistä, mutta pitäisikö ensi vuotta ajatellen laittaa kortti myyntiin? Kaikki halukkaat pääsisivät laittamaan herkut oikeaan järkestykseen. Olisiko tässä hyvä syy perustaa verkkokauppa?

Kirjankansien suunnittelu: YPK-2017

Viimeisin YPK-valintaopas näyttää tältä:

Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat -valintaopas. Toimittanut & koonnut Johannes Partanen.

On jälleen se aika vuodesta, kun portfoliosalkkuun kopsahtaa uusin  Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat-valintaoppaan kansisuunnittelu. Olen päivittänyt tämän kirjasarjan kansia jo niin pitkään, etten oikeastaan uskalla edes laskea monesko versio tämä on. Yli kymmenen näitä on tullut jo tehtyä. Kansien ilme on tälläkin kertaa puhelinluettelomaisen pelkistetty ja tyylikäs.

Haluatko päästä ihastelemaan kansia ja tutkimaan kirjan sisältöä ihan konkreettisesti? Sehän onnistuu, voit tilata kirjan täältä: https://holvi.com/shop/Tiimiakatemiastore/section/kirjat/

Joulukuvitus 2016!

... Ja ihan vain muutaman päivän myöhässä.

Mitä sitä ihminen tekee, kun saa jouluna pari päivää vapaata? No tietenkin piirtää, vääntää ja kääntää vektoreita sekä opiskelee uutta softaa.

En tiedä mistä mielen sopukoista tämä menninkäinen kömpi, mutta pari päivää sen pauloissa olin. Pitkään on ollut tarkoitus kokeilla tehdä jotain pin-up-henkistä kuvitusta, mutten halunnut tehdä sellaista perussievää hahmoa tällä kertaa. Mukava yhdistellä yhteen kuvaan rumaa ja nättiä, kilttiä ja tuhmaa, hyvää ja pahaa.

Työkaluna tässä oli Affinity Designer ja kuva on toteutettu vektoreina. Erittäin hyvä softa, suosittelen kaikille, jotka vektorikuvitusten parissa touhuaa. Muutamaa ominaisuutta kaipaan Illustratorista, mutta tällaisia ”simppeleitä” kuvituskuvia oikeastaan teen mieluiten AD:lla.